Saturday, December 26, 2009

Гулаш во експрес лонец

Потребно е:
-750 гр. говедска плешка исечена на листови
-250 гр. кромид
-1 чешне лук
-3 лажици зејтин
-1 лажица црвен пипер
-1 лажиче лут пипер
-1/4 л. црно вино
-1/2 лажиче ким
-1 црвена пиперка
-1 зелена пиперка
-сол
-зачин
-кора од непрскан лимон

ОПИС
-месото се сече на листови од 3 см. и дебелина од 0,5 см.
-во експрес лонец се става зејтинот и кромидот и се пржи. Потоа се додава месо, лук и сол
и тоа се пржи уште малку. Се посипува со пипер и промешува. Се додава виното, 1 чаша
вода, зачини, сецкана кора од лимон и се затвора лонецот. Ова врие околу 25 мин. и се
трга на страна да се лади. Лонецот се отвара откако воопшто нема да пушта пареа.
(за побрзо да се излади врелиот лонец се става под млаз од ладна вода).
Може да се згусне со додавање на 1 лажица брашно разматено во шоља вода која се
става во смесата малку да зоврие во отворен лонец при што се меша да не загори.
-пиперките исечени на долгнавести парчиња, се динстаат со пола
шоља вода и се додаваат на гулашот.

No comments:

Post a Comment