Thursday, April 11, 2019

Дроб сарма

Потребно е:
Еден комплет јагнешки џигери со срце,завиткани во марамица.
4 млади кромидчиња,
1 чаша од 150 гр ориз,
1 чаша од 150 гр бело вино
2 јајца,
4 полни лажици кисело млеко,
1/2 лажиче црвен пипер,
магдонос,бибер,нане,
1 лажичка вегета,
сол по вкус.
 
Подготовка:
Се варат џигерите околу 1/2 саат .
За тоа време се запржува кромид,
се додава црвен пипер ,
а потоа измиен оризот и се пропржува.
Тука се додава 300 мл вода и малку сол и
се вари да омекне малку оризот.
Се вадат џигерите , се сецкаат на коцки ,
се додаваат кај оризот ,се додаваат зачините и се  меша.
Во тепсија се става марамицата ,
така да еден дел излегува од тепсијата.
Тука се истура смесата од ориз и џигери ,
се покрива со марамицата,
се додава белото вино и
се пече да се довари оризот (околу 30-40 мин).
Пред крај се додава смесата од изматени јајца со кисело млеко и се допекува уште десетина минути.

No comments:

Post a Comment