1 тиквичка се сече на кругови(може со кора) и се реди во подмачкана тепсија , или обложена со хартија.
Се мешаат 70 гр кашкавал рендан,100 гр павлака,1 чешне гмечен лук
магдонос,копар,сол.
Се потпекува.
За потпечени модри патлиџани се лупат патлиџаните,се сечат на кришки по должина и се посолуваат.Стојат така да ја пуштат темната течност и се редат на хартија за печење;се потураат со малку зејтин и се потпекуваат да омекнат.
Уште полесно и подобро е ако се потури со зејтин тепсија и во неа се редат модрите патлиџани така што прво се ставаат на зејтинот од едната страна а потоа се превртуваат од другата страна и се става тепсијата во рерна на 200 степени да омекнат патлиџаните.
No comments:
Post a Comment