Tuesday, March 27, 2018

Пита

Се замесува средно тесто од
 1 кг брашно,
12 лажици зејтин,
1 лажица сол,
млако млеко околу 500 мл,
1 јајце  и
1 стасан квасец
(1 свеж квасец стои во 1/2 чаша млако млеко со 1 лажица шекер и 1 лажица брашно додека да нарасне).
Се покрива со чаршав  и кога малку ќе подрасне се вади и се прават топчиња ( поголеми од орев).
Се расукуваат топчињата колку тацна , се мачкаат две  со омекнат путер, а третото не се мачка.Намачканите може да се посипат со малку брашно.
Се ставаат едно врз друго ( од горе е немачканото).
Така направени се расукуваат во поголеми четвртасти кори кои се филуваат со 2-3 лажици фил (1/2 изгмечено сирење помешано со 2 јајца) и се виткаат во ролати кои се редат во плех обложен со хартија за печење.
Се мачкаат со жолчка и посипуваат со сусам.Се стават парченца путер.
Се печат 20-25 мин на 190 степени.

No comments:

Post a Comment