Се замесува средно тесто со вода,1 лажиче сол,3 лажици зејтин,1 лажица бел оцет,малку стасан квасец и 1/2 кг брашно и се остава околу половина час да се одмори.
Потоа се земаат по две топчиња , помали од тупаница и се расукуваат колку чинија.
На едно се става зејтин , се размачкува и се попрскува со брашно.
Врз него се става другото и се сучи кора.
Врз неа се става фил (пржена сецкана кисела зелка со малку пипер),се витка во ролат и се става во тепсија со хартија за печење или во подмачкана тепсија.
Од горе пак корите се прскаат со зејтин.
Се пече без да стасува.
Потоа се земаат по две топчиња , помали од тупаница и се расукуваат колку чинија.
На едно се става зејтин , се размачкува и се попрскува со брашно.
Врз него се става другото и се сучи кора.
Врз неа се става фил (пржена сецкана кисела зелка со малку пипер),се витка во ролат и се става во тепсија со хартија за печење или во подмачкана тепсија.
Од горе пак корите се прскаат со зејтин.
Се пече без да стасува.
No comments:
Post a Comment