Tuesday, March 27, 2018

Посна пита со зелка

За една тепсија треба:
1/2 кг брашно,
1/2 шољичка зејтин,
1 лажиче сол,
1 лажиче шекер,
1 лажица оцет,
1/2 свеж или 1 сув квасец и
млака вода.
Се замесува тесто и стои 20-30 минути.
Се дели на два дела тестото.
Од секој дел се прават по три топчиња и се расукуваат кори колку чинија.
Се мачкаат со зејтин,се попрскуваат со брашно ,може пченкарно и се ставаат една врз друга.
Исто се прави и со другиот дел.
Од првото се расукува една кружна кора,се премачкува со зејтин и се попрскува со брашно.
Се обележува со нож како кружен прстен , оставајќи колку 1 мала чинија во средина.
Се сече по прстенот на 6 места  , се преклопува и остава на страна.
Исто и со другиот дел.
Се развлекува кора од едниот дел колку плехот и се става на подмачкан плех.Се попрскува со зејтин и се става филот (сецкана -може со сецко, кисела испржена зелка).Зелката може да се меле во машина за месо .
Од другиот дел се прави поголема кора и набрана се става на првиот.
Се прави витка ,се попрскува со зејтин и се пече.

No comments:

Post a Comment