Monday, March 23, 2020

Zelnik

 700-800gr brasno

1/2 svez kvasec

1 lazicka sol

450 ml voda

200 gr puter

Se mesi testo i odmara 10-15 min.

Se deli na dva dela (edniot malku pogolem)

Se rasukuva kruzna kora od pogolemiot del ,se macka so 1/3 od omeknat puter,se obelezuva krug kolku pomala tacna vo sredinata ,se secka na 8 dela kruzniot prsten i sekoj od osumte delovi se vracaat na kaj krugceto stavajci gi eden vrz drug.Taka formiranoto kupce se stava 15 min vo frizider.

Isto se postapuva i so pomaliot del i se stava 15 min vo frizider.

Se zema pogolemiot del ,se rasukuva kora malku pogolema od tepsijata i se stava fil (moze seckan 1/2 kg spanac pomesan so 3 mateni jajca i narosen so drobeno sirenje).

Se rasukuva pomalata kora i se stava vrz filot.

Od delot sto e pogolem od tepsijata se pravi vitka i se premackuva so preostanatata 1/3 od puterot.

Se pece.

No comments:

Post a Comment