Saturday, March 28, 2020

Пита со зелка - посна

Се меси средно тесто (од 800 гр брашно) со вода,1 лажиче сол,3 лажици зејтин,1 лажица бел оцет,малку стасан квасец и се остава 1/2 час да се одмори.
Потоа се земаат по три топчиња помали од тупаница и се расукуваат колку чинија.
Едното и другото се премачкуваат со зејтин и се попрскуваат со брашно и врз него се става третото и се сучи кора.Може да се попрска со зејтин и се става испржена зелка  (ако е свежа зелката се додава патлиџан или малку кечап) и се витка во ролат кој се става во подмачкан плех од шпорет.Кога на овој начин ќе се спремат сите ролати се попрскуваат со зејтин и се ставаат да се печат.
Се пече на 190 степени околу 30 минути

No comments:

Post a Comment