Monday, November 23, 2009

Спанаќ

Во тенџере се запржува кромид на кој се додава малку сол
Спанаќот се мие убаво барем 5 пати во ладна вода ,или се мие лист по лист
Се става во врела вода да омекне(да проврие)
Се сецка на даска и се додава во тенџерето каде што се пржел кромидот.
Му се додава пипер 1 лажичка,сол и ориз 1 мал филџан.
Се додава вода и се вари додека распука (се свари оризот).
Пред крај се додава лук 2 чешниња и зачини по желба.
Може да се истури во тепсија и да се стави за секој човек по 1 цело јајце
(јајцето се крши во мала чинија за да се осигураме дека
не е расипано или нема некоја лушпа а потоа се истура во тепсијата со спанаќ)
(Ако сакаме со месо може на страна да се месо и да се додаде место обична вода за варење од водата во која се варело месото ,а потоа и месото )

No comments:

Post a Comment