Sunday, December 27, 2015

Влашка пита

700-800 гр брашно се меси со млака вода,зејтин и сол и се удира тестото 40 пати(крени пушти).
Се дели на два дела и од секој дел се прават по 10 топчиња.
Секое се расукува колку тацна,се мачка со маргарин и се ставаат едно врз друго сите 10 (последното не се мачка).Сите 10 се ставаат во фрижидер. Исто со другите 10.
Фил:Праз се пржи со зејтин и кога ќе се олади се додаваат 4 јајца,сирење,малку јогурт или кисело млеко (да биде течен филот).

Од првиот дел се сучи кора поголема од тепсијата(заради филот).
Се прска со зејтин па се става филот.
Од другиот дел се прави голема кора која се набира при ставање во тепсијата со натресување.Најпосле се прави витката ,се прска со зејтин и се пече.

No comments:

Post a Comment