Sunday, December 27, 2015

Погача

1 свеж квасец стасува со 100 мл млака вода,1 лажица брашно,1 лажица шекер.
Се става во 1 кг брашно каде се додаваат 2 јајца,1 белка,1 лажиче сол,1 лажиче шекер,5 лажици зејтин,1/2 литар млако млеко.
Се меси тестото и се одвојува едно топче за во средина.
Се прават 5 кори и секоја се мачка со маргарин.
Се ставаат една врз друга и се сучи голема кора.
Таа се дели на 8 дела.
Се прават кифли од деловите ,кои се филуваат со мешавина од сирење и јајца.
Секоја кифла се дели на два дела и се редат во округла тепсија (или тенџере од 5 кг подмачкано само со зејтин) со тесниот дел према средината каде што е топчето.
Кога е готова не кисне туку малку поткиснува .
Се премачкува со жолчка ,се попрскува со сусам и се пече.

No comments:

Post a Comment