3 цели јајца,
1 лажица ракија,
1 свеж квасец (40гр),
1/2 прашок за пециво,
1 филџан(за кафе) зејтин,
1 кг брашно,
1/2 л вода млака,
100 мл млеко,
1 лажица шекер,
1/2 лажица сол.
1 лажица ракија,
1 свеж квасец (40гр),
1/2 прашок за пециво,
1 филџан(за кафе) зејтин,
1 кг брашно,
1/2 л вода млака,
100 мл млеко,
1 лажица шекер,
1/2 лажица сол.
Прво квасецот стасува во млакото млеко со 1 лажица шекер и 1 лажица брашно,а потоа се додава кај брашното и каде што се додаваат и другите состојки.
2 пати да се размеси тестото и трет пат кога ќе стаса , се пржи.
No comments:
Post a Comment