Се запржува кромид и 3 чешниња гмечен лук.
Се додава 1 лажиче црвен пипер,а потоа 3 чаши вода.
Кога ќе зоврие се додава исчистена и измиена леќа ,1 лист ловор,1 лажица сушено нане,малку мелен ким,малку бибер ,малку сол,1 лажица вегета и 10 мин пред крај 1 чаша варен патлиџан или кечап.
Често се меша и ако е потребно се дотура вода.
II начин
Се става леќа во ладна вода ,се додава сушена пиперка и
се вари да омекне.
Кога е готова се прави запршка од малку зејтин во
кој се пропржува еден исецкан кромид (кога ќе омекне
кромидот се додава малку вода и се динста додека испари ) ,
а потоа се додава:
1 лажица брашно ,се меша малку ,па се додава 1/2 лажица пипер
и веднаш се истура кај леќата.
Се додава и 1 чаша сос од патлиџан,
сол,бибер,нане ,лук и се меша да поврие уште малку.
II начин
Се става леќа во ладна вода ,се додава сушена пиперка и
се вари да омекне.
Кога е готова се прави запршка од малку зејтин во
кој се пропржува еден исецкан кромид (кога ќе омекне
кромидот се додава малку вода и се динста додека испари ) ,
а потоа се додава:
1 лажица брашно ,се меша малку ,па се додава 1/2 лажица пипер
и веднаш се истура кај леќата.
Се додава и 1 чаша сос од патлиџан,
сол,бибер,нане ,лук и се меша да поврие уште малку.
No comments:
Post a Comment