Се ставаат листови зелка во посолена врела вода во која има и малку оцет и вријат.
Кога ќе омекнат се префрлаат во длабок сад со ладна вода.
Се запржува 2 струка сецкан праз,му се додава 1 лажица пипер,бибер сол,нане,толчени ореви по желба, ориз,( 1 шољичка кафена за 1 човек),
Се виткаат сарми , се редат во тенџере ,се додава врела вода
и се варат на тивок оган додека омекне оризот.
Уште подобра е ако се прави со кисела зелка која ја има во зимскиот период.
Кога ќе омекнат се префрлаат во длабок сад со ладна вода.
Се запржува 2 струка сецкан праз,му се додава 1 лажица пипер,бибер сол,нане,толчени ореви по желба, ориз,( 1 шољичка кафена за 1 човек),
Се виткаат сарми , се редат во тенџере ,се додава врела вода
и се варат на тивок оган додека омекне оризот.
Уште подобра е ако се прави со кисела зелка која ја има во зимскиот период.
No comments:
Post a Comment